Monday, 6 April 2009

Peristiwa Hartal dalam Sejarah Negara kita

Peristiwa Hartal dalam sejarah negara kita telah berlaku serentak di semua bandar-bandar besar di Semenanjung Malaysia hingga Singapura pada 20 Oktober 1947.

Ia adalah konotasi daripada gabungan usaha All Malayan Council Joint Action (AMCJA) dan Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) demi membantah Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu (PTM) 1948. Sebelum itu, AMCJA-PUTERA telah menggubal satu perlembagaan untuk Tanah Melayu yang mereka namakan sebagai 'Perlembagaan Rakyat', tapi ditolak oleh pihak British.

Dalam peristiwa Hartal, majoriti kedai telah ditutup selama sehari dan ini menyebabkan segala urusan perdagangan dan jual beli di Tanah Melayu menjadi lumpuh serta mengakibatkan kerugian urusniaga bernilai jutaan ringgit.

Peristiwa ini melambangkan usaha protes terancang yang dikendalikan AMCJA-PUTERA demi memastikan 'suara rakyat' didengari oleh penjajah British.

Meskipun tindakan ini sedikit sebanyak menjejaskan ekonomi dan kepentingan British di Tanah Melayu, namun mereka tetap meneruskan perlembagaan PTM, 1948 demi kepentingan mereka.

No comments: