Menu Ekspres:

[Nota Ringkas T1: Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8, Bab 9, Bab 10, Bab 11] [Nota Ringkas T2: Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8][Nota Ekspres T3][Nota Ekspres T4: Bab 8, Bab 9, Bab 10], [Nota Ekspres T5][Pembentangan Pelajar-T4. Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8, Bab 9, Bab 10] [Pembentangan Pelajar-T5. Bab 1, Bab2, Bab 3] [Latihan T4: Set 1, Set 2, Set 3] [Latihan Topikal T5] [Analisis Soalan Popular Percubaan Sejarah SPM Negeri2 2016][Analisis Fokus 2016] [Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2016] [Takwim Sekolah 2017]Thursday, 27 November 2008

Syed Sheikh Al-Hadi dan Karya PengISLAHan


Syed Sheikh Al-Hadi

Lahir di Melaka 1867.
Meninggal dunia Februari 1934.

Syed Syeikh bin Syed Ahmad Al-Hadi telah dihantar ke Riau ketika berusia empat belas tahun untuk mengaji agama dan bahasa Arab dengan seorang pengarang dan juga agamawan iaitu Raja Ali Haji. Pada penghujung abad ke-19 Syed Sheikh telah pergi ke Mekah dan juga Beirut serta Kaherah untuk menambahkan ilmu pengetahuan dalam bidang agama. Syed Sheikh Al-Hadi merupakan anak murid kepada reformis terkenal di Kaherah iaitu Sheikh Muhammad Abduh.

Sekembalinya dari Mesir, Syed Sheikh Al-Hadi telah mendirikan Madrasah Al-Iqbal pada tahun 1907 di Singapura. Dua tahun kemudiannya dia menjadi pendakwa di mahkamah Syariah Johor Baharu sehingga 1915. Dia meninggalkan kerjaya tersebut kerana minatnya dalam bidang perguruan, kewartawanan dan penulisan. Dia nampak hanya melalui penulisan dia boleh mengembangkan fikrahnya dan menaikkan semangat Islam di kalangan orang Melayu. Dia kemudiannya mendirikan dua buah lagi sekolah iaitu Madrasah Al-Hadi (1915) di Melaka dan Madrasah Al-Mashur (1926) di Pulau Pinang dan beliau menjadi Mudir kepada dua buiah madrasah tersebut. Rakan seperjuangannya yang turut mempunyai aspirasi yang sama adalah Sheikh Mohd Tahir Jalaluddin Al-Azhari, Sheikh Mohammd bin Salim Al-Kalali dan Haji Abbas bin Mohd. Tahar bergabung tenang untuk mengembangkan fikrah Islam dengan menerbitkan majalah AL-IMAM(1906). Di Pulau Pinang di samping menulis, Syed Sheikh menerbitkan majalah AL-IKHWAN (1927) dan akhbar SAUDARA (1928). Dia menghasilkan HIKAYAT SETIA ASYIK KEPADA MAKSYUKNYA atau terkenal sebagai HIKAYAT FARIDAH HANUM (1925-1926)

Jolokan yang sesuai kepada Syed Sheikh Al-Hadi ialah beliau merupakan seorang "Reformis", "pemikir", dan "novelis dinamis". Syed Sheikh Al-Hadi adalah sinonim dengan HIKAYAT FARIDAH HANUM kerana itulah ukuran komitmennya dalam bidang sastera. Hikayat adalah novel pertama yang diperkenalkan kepada alam sastera Melayu. Dia juga melahirkan SIRI CERITA ROKAMLBUL (karya adaptasi), TAFSIR JUZ AMMA (1927), TAMAN CINTA BERAHI (1928), TAFSIR AL-FATIHAH (1928), HIKAYAT CERMIN KEHIDUPAN (1929), HIKAYAT PUTERI NURUL AIN (1929) dan KITAB AGAMA ISLAM DAN AKAL (1931)

Peranan yang dimainkan oleh Syed Sheikh Al-Hadi dalam dunia kesusasteraan Melayu bukan hanya setakat melahirkan HIKAYAT FARIDAH HANUM bahkan dia turut mencernakan pemikiran dan menyedarkan bangsa Melayu kepada isu ekonomi dan pejuangan anak watan. Sebagai reformis dia mengenengahkan kefahaman Islam yang diwara-warakan oleh Sheikh Muhammad Abduh. Dia menggunakan majalah dan akhbar yang dipimpinnya untuk menyebarkan fikrah gerakan ISLAH. Dalam novelnya Syed Sheikh Al-Hadi menyeru agar orang Melayu bersedia untuk menghadapi anjakan perubahan kepada Islam yang syumuliah sifatnya.

Oleh kerana kelantangannya dalam mengutarakan idea pembaharuan, tulisannya tidak disenangi oleh golongan 'establishment' terutamanya Jabatan Agama negeri-negeri di Tanah Melayu. Jawapan kepada kritikan terhadapnya ialah "Saya menulis apa yang saya kira sebagai sesuatu yang benar" (Al-Ikhwan , 16 November 1929).

Segala yang diluahkan oleh Syed Sheikh Al-Hadi adalah kesinambungan daripada fikrah reformis atau pengISLAHan oleh Sheikh Muhammad Abduh di bumi Mesir dan banyak tulisannya dirujuk daripada reformis Muslim yang lain dan dalam bidang sastera dia berguru dengan Raja Ali Haji Kelana di Pulau Penyengat Riau yang terkenal sebagai pusat sastera Melayu pada zamannya.

Novel-novel lain:-

Faridah Hanum (Cetakan Asal Hikayat Setia Asyik Kepada Maksyuknya atau Hikayat faridah Hanum (1925-1926) . Dicetak oleh Pustaka Antara (1964).

Hikayat Taman Cinta Berahi Mahir Affandi dengan Iqbal Hanum, Penang: Jelutong Press, 1928

Hikayat Pembelaan Dalam Rahsia atau Kasih Saudara Kepada Saudaranya, Penang, Jelutong Press, 1929

Hikayat Nurul Ain, Penang: Jelutong Press, 1929

No comments: