Menu Ekspres:

[Nota Ringkas T1: Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8, Bab 9, Bab 10, Bab 11] [Nota Ringkas T2: Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8][Nota Ekspres T3][Nota Ekspres T4: Bab 8, Bab 9, Bab 10], [Nota Ekspres T5][Pembentangan Pelajar-T4. Bab 1, Bab 2, Bab 3, Bab 4, Bab 5, Bab 6, Bab 7, Bab 8, Bab 9, Bab 10] [Pembentangan Pelajar-T5. Bab 1, Bab2, Bab 3] [Latihan T4: Set 1, Set 2, Set 3] [Latihan Topikal T5] [Analisis Soalan Popular Percubaan Sejarah SPM Negeri2 2016][Analisis Fokus 2016] [Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2016] [Takwim Sekolah 2017]Monday, 29 June 2009

Fosil Gajah Prasejarah ditemui di Indonesia

BANDUNG, Indonesia 23 Jun – Sekumpulan saintis Indonesia sedang berusaha mencantumkan semula rangka lengkap seekor gajah gergasi prasejarah yang ditemui di kawasan tropika, penemuan yang akan membawa petunjuk baru dalam misteri terbesar tentang asal usul gajah Asia, yang wujud pada hari ini.

Gajah prasejarah itu dipercayai telah tertimbus di dalam pasir jerlus, selepas ia mati di dasar sungai di Pulau Jawa sekitar 200,000 tahun lalu.

Tulang-tulangnya - yang hampir tidak terjejas - telah ditemui secara kebetulan pada Mac lalu apabila sebuah kuari pasir lama runtuh semasa musim hujan monson tropika.

Haiwan setinggi empat meter, lima meter panjang dan seberat lebih 10 tan itu - hampir sama saiz dengan seekor mamot yang hidup pada zaman itu daripada mamalia terbesar Asia, yang hidup di bumi pada hari ini.

Fosil haiwan tersebut berada dalam keadaan lembap, iklim panas Khatulistiwa berdasarkan proses penguraiannya yang begitu cepat.

Ekoran kerja-kerja penggalian selama sebulan, sekumpulan tujuh pakar paleontologi dari Muzium Geologi di Bandung, Barat Jawa, telah meletakkan tulang tersebut di dalam plaster untuk dihantar balik ke makmal bagi menyambungkan semula tulang-tulang tersebut.

“Kami percaya daripada bentuk gigi haiwan itu, ia merupakan seekor gajah primitif, tetapi hanya sebahagian kecil telah disahkan,” kata pakar paleontologi Fachroel Aziz, yang mengetuai kerja-kerja mencantumkan semula 12 tulang rangka itu. – AP

Sumber:
Utusan Malaysia Online

No comments: